Det är nog fler än jag och Bodil som är trötta i dag efter en lång och spännande valnatt. Jag är glad över att M samlade ihop sig, fokuserade på politiken och gjorde en bättre valspurt än väntat, både med Ulf på riksplanet och på flera håll runt om i landet. Nu väntar nästa kapitel för mig, liksom för dem som nu ska förvalta valresultatet och göra det bästa av det. Det kan bli komplicerat och ta tid, men trots all dramatik under de fyra senaste åren är några saker oförändrade... vad man än tycker om dem: Ingen kan regera själv och alla måste förhålla sig till riksdagen.

Däremot kan några andra sanningar behöva omprövas i höst. Till exempel socialdemokraternas självbild som sig själva som politikens centrum. Om inte Stefan Löfven själv avgår innan dess kommer han fällas i en statsministeromröstning - om det enades alliansen redan under 2016. Därefter ska nästa regering bildas och prövas. Allianspartierna kommer utsättas för allt möjligt tryck nu från olika håll, inte minst av S som brukar vara beredda till det mesta för att behålla makten. Men så länge alliansen håller ihop är det hos våra partier som nästa regering bör kunna formas.

Nu väntar inte kaos. Nu väntar ordnade processer med tre viktiga steg att ta för nästa regering. Det kommer spela stor roll vem som blir ny talman när den nya riksdagen samlas 24 september. Hen kommer ha fyra försök på sig att föreslå en statsminister som inte har en majoritet emot sig. Och nästa statsminister kommer vilja känna sig någorlunda trygg i att ens budget är den som får störst stöd i riksdagen.

Stefan Löfven manar nu till ”pragmatism, eftertanke och lugn”. Socialdemokraterna säger sig vilja samtala över blockgränserna med ”stor ödmjukhet”. Om man menar allvar med de fina orden borde S också tänka tanken att stödja, ingå i eller släppa fram en regering man inte leder själv. Annars är de bara just ord, men tomma på innehåll.

(Fotocred ändå till smyg-fotografen @davidbatra ;-))

See More

Målgruppsinformation

About This Facebook Ad

One reason you're seeing this ad is that Anna Kinberg Batra wants to reach people who like their page.
There may be other reasons you're seeing this ad, including that Anna Kinberg Batra wants to reach people ages 18 and older who live in Stockholm County. This is information based on your Facebook profile and where you've connected to the internet.
Tell Us What You Think
Was this explanation useful?
Thanks for your rating.

Ser du inga annonser? Missa inte att stänga av din adblocker.