FÅR BARA SVENSKA MEDBORGARE RÖSTA?

Imorgon den 9 september 2018 är det val i Sverige. För att få rösta i valet till riksdagen måste du vara svensk medborgare och fyllt 18 år senast på valdagen. Du behöver inte bo i Sverige, men måste ha bott och varit folkbokförd här någon gång tidigare.

För att få rösta till kommun och landsting måste du inte vara svensk medborgare, utan kan även vara medborgare i något annat EU-land alternativt i Norge eller Island, förutsatt att du bor o...ch är folkbokförd i Sverige.

Även om du är medborgare i något annat land, eller är statslös, så kan du få rösta om du har bott i Sverige i minst tre år före valet och har meddelat svenska myndigheter att du bor här, dvs blivit folkbokförd.

För att få rösta i valet till Europaparlamentet måste du vara medborgare i Sverige eller i ett annat EU-land. Om du är medborgare i ett annat EU-land måste du anmäla dig till Länsstyrelsen minst 30 dagar innan valet för att få rösta i Sverige.

Om du vill läsa mer om rösträtt kan du klicka in dig på länken nedan:
https://www.val.se/sven…/rostratt-och-rostkort/rostratt.html

#Asylbyrån #medborgarskap #demokrati #rösträtt #val2018

Foto: Jessica Gow/TT

See More

Målgruppsinformation

About This Facebook Ad

One reason you're seeing this ad is that Asylbyrån wants to reach people whose friends like their Page.
There may be other reasons you're seeing this ad, including that Asylbyrån wants to reach people ages 18 and older who live or were recently in Sweden. This is information based on your Facebook profile and where you've connected to the internet.
Tell Us What You Think
Was this explanation useful?
Thanks for your rating.

Ser du inga annonser? Missa inte att stänga av din adblocker.